Forskning, udvikling og partnerskaber
Opfyldelsen af Verdensmålene – The Sustainable Development Goals (SDG’erne) – er centralt for alle, der arbejder på at skabe en bedre verden. Forskning spiller en vigtig rolle, når det handler om at finde på bæredygtige løsninger inden for global udvikling, og universiteterne står her som et vigtigt bindeled i samarbejdet mellem det offentlige og det private.
SCIENCE Sustainable Development inviterede den 3. december alle med en interesse for global udvikling, forskning og SDG’erne til et webinar om den bæredygtige udviklingsforskning i det globale syd.
Fra teori til praksis
På seminaret vil diskuterede vi, hvordan forskning kan bidrage til opnåelsen af SDG’erne og ikke mindst, hvordan vi kan skabe de bedste rammer for et frugtbart samarbejde mellem universiteter, myndigheder, den private sektor og civilsamfundet.
Forskningsmiljøet inden for global udvikling på Københavns Universitet er nemlig blandt de bedste i verden (nr. 11 på QS Rankinglisten 2020), og KU SCIENCE er stolt af at bidrage med viden til løsning af de store globale udviklingsudfordringer gennem partnerskaber med myndigheder, erhvervsliv og organisationer fra civilsamfundet.
Oplæg
Med udgangspunkt i tre udvalgte emner relateret til Verdensmålene blev en række forskningsbaserede visioner præsenteret sammen med eksempler på samarbejdspartneres perspektiv på fremtidens forskningsbehov.
Seminaret bestod af oplæg med særligt fokus på følgende emner:
-
Digitalt landbrug – disruption af fødevareværdikæden
-
Vand – en af fremtidens store udfordringer
-
Bæredygtig fødevareproduktion og alternative proteinkilder
Informationer om oplægsholderne og deres oplæg finder du i programmet forneden.
Debat
Det fjerde element i seminaret var en debat med et bredt tværfagligt panel bestående af repræsentanter fra forskningsverdenen, den offentlige og private sektor såvel som civilsamfundet.
Emnet for debatten var:
Hvordan sikrer vi de bedste rammer for, at forskningsbaseret viden kan omsættes til løsninger, der aktivt bidrager til den globale udvikling?
På dette seminar belyste vi vi sammen med vores partnere verdensmål nummer 17, Partnerskaber, men også dykke ned i nogle af de andre relevante SDG’er som f.eks. nummer 2, Stop sult, nummer 6, Vand, og ikke mindst nummer 12, Ansvarligt forbrug og produktion.
13:00
|
Velkomst og introduktion
|
13:15
|
Tema 1: Digitalt landbrug – disruption af fødevareværdikædenAske Skovmand Bosselmann, lektor i produktion, markeder og policy ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på KU: Asger Strange Olesen, Project Manager ved COWI: Spørgsmål og svar |
13:40 | Pause |
13:50 |
Tema 2: Vand – en af fremtidens store udfordringerPeter Engelund Holm, professor i miljøkemi ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på KU: Torsten Bondo, Business Development Manager ved DHI Gras: |
14:15 |
Tema 3: Bæredygtig fødevareproduktion og alternative proteinkilderNanna Roos, lektor i børne- og international ernæring ved Institut for Idræt og Ernæring på KU: Charlotte Pedersen, seniorrådgiver ved GAIN Nordic: Spørgsmål og svar |
14:40 |
Forskningens rolle i strategien for Danmarks udviklingspolitiske og humanitære engagementMike Speirs, Kontoret for Evaluering, Læring og Kvalitet, Udenrigsministeriet: Spørgsmål og svar |
14:50 | Pause |
15:00 |
Paneldebat: Hvordan skaber vi de bedste rammer for det forskningsbaserede udviklingssamarbejde på tværs af sektorer?Moderator: Christian Friis Bach Panelet:
Alle deltagere kan stille spørgsmål i Zooms Q&A-funktion. |
15:40 |
Afsluttende bemærkninger: Bo Jellesmark Thorsen, formand for SCIENCE Sustainable Development styregruppe |
15:45 | Webinaret slutter |
15:45 | Uformelle netværksdiskussioner i Zoom Meetings temabaserede Break Out Rooms. |
Oplægsholderne |
|
Katrine Krogh Andersen er dekan på det Bio- og Naturvidenskabelige Fakultet på KU, fhv. forskningsdekan på DTU og forskningschef på DMI. Desuden er hun en af kun to danskere i EU’s ekspertpanel for klimaneutrale og smarte byer og har længe beskæftiget sig med, hvordan bæredygtige løsninger på dagens klimaudfordringer kan omsættes mere effektivt end i dag. |
![]() |
Mike Speirs er chefkonsulent i afdelingen for evaluering, læring og kvalitet (ELK) i Udenrigsministeriet. Han er uddannet i sociale og biologiske videnskaber (”Human Sciences”) på St. Catherine’s College, Oxford Universitet og har en PhD fra den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole (KVL), hvor han undersøgte landbrugsudviklingen i Vestafrika. | |
Aske Skovmand Bosselmann er lektor ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på KU og ekspert i små landbrugs socio-økonomiske forhold, værdikæder og økonomien omkring dyrkelsen af kaffe. Han har et omfattende kendskab til små landbrug i det globale syd og spørgsmålene omkring deres levegrundlag. Derudover er han involveret i forskningsbaseret rådgivning af Miljø- og Fødevareministeriet. |
![]() |
Asger Strange Olesen er Associate Technical Director og projektleder i COWI. Hans ekspertise ligger inden for bioøkonomi, arealanvendelse og klimaforandringer både i EU og i det globale syd, hvor han arbejder i spændingsfeltet mellem landbrug, governance og ikke mindst bremsningen af og tilpasningen til klimaforandringerne. |
![]() |
Peter Engelund Holm er professor i miljøkemi ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på KU, hvor han forsker i bæredygtig vandforvaltning, særligt med henblik på klimatilpasning og den voksende verdensbefolkning, der øger presset på verdens ferskvandressourcer, særligt i det globale syd. Som medlem af Danish Water Forum’s bestyrelse arbejder han derudover med vidensdeling mellem alle aktører, der arbejder med vandforvaltning nationalt og internationalt. |
![]() |
Torsten Bondo er Business Development Manager ved DHI Gras, der arbejder med satellitdata og remote sensing. Det er et område i rivende udvikling, og Torsten arbejder med og udvikler på, hvordan information og ydelser baseret på satellitbilleder kan være med til at løse lokale udfordringer. |
![]() |
Nanna Roos er lektor og projektkoordinator ved Institut for Idræt og Ernæring på KU, hvor hun arbejder med international ernæring, mikronæringsstoffer og spiselige insekter. Nanna kigger særligt på sammenhængene mellem fødevareproduktionen, diæt og ernæring i lavindkomstlande og insekter som fremtidens alternative proteinkilder. |
![]() |
Charlotte Pedersen er rådgiver og repræsentant for den skandinaviske afdeling i den FN-lancerede organisation GAIN. Her arbejdes der på at løse udfordringerne omkring fejlernæring i lavindkomstlande. Hendes arbejder ligger i at etablere og fremme samarbejdet mellem interessenter, aktører og donorer og i at udvikle koncepter, der sikrer adgangen til næringsgivende og billig mad til befolkninger i lande syd for Sahara og Sydøstasien. |
![]() |
Panelet |
|
Daniel Toft Jakobsen har været medlem af Folketinget siden 2015 og er Socialdemokratiets udviklingsordfører. Han har tidligere udtalt til Altinget.dk, at den økonomiske vækst i det globale syd skal blive mere grøn og at klimadagsordenen skal tænkes ind i udviklingspolitikken. |
![]() |
Katarina Ammitzbøll har været medlem af Folketinget siden 2019 og er forsknings- og udviklingsordfører for Konservative. Hun har mange års erfaring bag sig i virksomheder som bl.a. A.P. Møller Mærsk og Deloitte og organisationer som FN, EU og Udenrigsministeriet. I Folketinget er hun medlem af Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget samt Udenrigsudvalget og næstformand for den parlamentariske arbejdsgruppe for FN’s Verdensmål. |
![]() |
Lene Jespersen er professor i mikrobiologi og fermentering ved Institut for Fødevarevidenskab på KU, hvor hun de seneste 25 år har opbygget et tæt samarbejde med erhvervslivet og forskere i Vestafrika. Hendes fokusområder er bl.a. fødevaremikrobiologi og kapacitetsopbygning af traditionelle fermenteringsmetoder i Vestafrika, der kan være med til at styrke den lokale økonomi. |
![]() |
Thomas Bjørnholm er forskningsdirektør i VILLUM FONDEN og fhv. prorektor for forskning og innovation på Københavns Universitet, som var hans arbejdsplads i 32 år. Som forskningsdirektør i VILLUM FONDEN leder han uddelingen af midlerne til teknisk og naturvidenskabelig forskning i ind- og udland, som i 2019 beløb sig til i alt 1.083 mio. kr. Derudover er han medlem af Videnskabernes Selskab og Akademiet for Tekniske Videnskaber. |
![]() |
Gitte Dyrhagen Husager er leder af privat sektor-enheden i Folkekirkens Nødhjælp. Hun har mere end 15 års erfaring med strategiske partnerskaber mellem NGO’er og erhvervslivet og arbejder med bæredygtighed, menneskerettigheder og forretningsudvikling i det globale syd. |
![]() |
Janda Campos er Group Director og leder af Sustainablity Engagement-enheden i Grundfos. Af Berlingske er hun tidligere blevet kåret som en af fremtidens danske topledere og med en fortid som CSR-chef i Carlsberg-gruppen og senere relationschef i NGO’en SOS Børnebyerne har hun mange års erfaring i opbygningen og implementeringen af CSR-politikker og strategiske partnerskaber. |
|
Kenneth Lindharth Madsen er afdelingsleder og handelspolitisk chef i Landbrug & Fødevarer, hvor han har arbejdet de seneste seks år. Forinden var han ansat i Udenrigsministeriet igennem ni år, hvor han bl.a. arbejdede med emner relateret til international handel og udvikling. Takket være hans mangeårige erfaring med handelspolitisk rådgivning sidder han i dag i Danidas Udviklingspolitiske Råd og i Erhvervsstyrelsens Råd for Samfundsansvar og Verdensmål.
|
![]() |
Dagens moderator |
|
Christian Friis Bach er dagens moderator. Han har været minister for udviklingsbistand, undergeneralsekretær i FN, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp og radiovært. Han har en Ph.D. i international økonomi fra KU (1996) og har også været lektor og adjungeret professor. I dag driver han virksomheden warfair.org.
|
![]() |
Læs mere om seminarets tre emner, og hvordan de hænger sammen med Verdensmålene:
Disruption af landbrugssektor
Den digitale indsamling, opbevaring, analyse og deling af elektronisk data og information igennem hele fødevareværdikæden er ved at disrupte måden vi producerer og konsumerer fødevarer og andre landbrugsprodukter. Fra små sensorer installeret i planter, på marker og i jorden til mennesker, der indtaster brugerdata i mobile apps, og drone- og satellitobservationer af Jorden udefra – en myriade af observationer bliver via dataanalyse og maskinlæringsalgoritmer omdannet til ny og detaljeret viden, som styrker beslutningsgrundlag, rådgivningsservices og informationsniveauet til aktører i fødevareværdikæden.
Gennem forskningsprojekter og partnerskaber verden over (SDG17) medvirker forskere på SCIENCE til udvikling af information om klima, vejrudsigter, landbrugsrådgivning, elektronisk infrastruktur og markeder og institutionelle rammer for datahåndtering for herigennem at fremme digitale løsninger, der kan medvirke til mere ansvarligt forbrug og produktion i fødevaresektoren (SDG2, SDG12 og SDG13) fra landbrugsområder til urbane markeder.
Pressede naturressourcer
På verdensplan er ferskvandsressourcer under pres på grund af overudnyttelse, forurening og klimaændringer (SDG6). Krav til rent vand i og omkring byer øges i takt med urbanisering, men vedligeholdelsen af vandinfrastruktur halter efter.
Bæredygtig sikring af vandforsyninger
For at mindske presset på naturressourcer er det mere afgørende end nogensinde før at sikre bæredygtige forsyninger af vand af en kvalitet, der er egnet til drikkevarer, landbrugs- og industriel produktion. Endvidere er det vigtigt, at løsninger på ovenstående sikrer stabilitet i økosystemer (SDG12 og SDG15) og håndtering af ekstreme vejrforhold som kraftig regn, oversvømmelser og tørke, der som resultat af klimaforandringer ofte rammer lande i syd særlig hårdt, f.eks. i forhold til fødevareproduktion (SDG2).
Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet bidrager med løsninger på mange af de ovennævnte udfordringer.
Fødevareforsyning skal være bæredygtig
Bæredygtig fødevareproduktion er en forudsætning for at sikre fødevareforsyning, -kvalitet og ernæringsmæssige behov med henblik på øget modstandsdygtighed i landbrugsområder (SDG2, SDG3). Ifølge FAO skal “sustainable diets [...] be protective and respectful of biodiversity and ecosystems, culturally acceptable, accessible, economically fair and affordable; nutritionally adequate, safe and healthy; while optimizing natural and human resources”.
Nøglefaktor i udviklingslande
Især i udviklingslandene er fødevaresektoren af stor betydning for økonomien og en nøglefaktor for økonomisk vækst og øget beskæftigelse for kvinder og unge (SDG8). Da fødevareforsyning i stigende grad vil blive påvirket af fremtidige klimaforandringer, er der et akut behov for at opgradere fødevaresektoren ved at introducere nye afgrøder, forebygge madspild og øge fødevarekvaliteten (SDG12). Der er især behov for alternative proteinkilder og teknologier, der kan øge biotilgængeligheden af de essentielle næringsstoffer.
Som et resultat af mange års strategiske globale partnerskaber (SDG17) er forskere på SCIENCE foretrukne partnere i mange forsknings- og innovations projekter omhandlende bæredygtig fødevareproduktion og fødevaresikkerhed.
Kontakt
Hvis du har spørgsmål, kan du kontakte Anja Hansen fra SCIENCE Fakultetssekretariatet:
+45 35 33 23 85
Tid og sted
Tid: 13:00 - 15:45
Sted: Zoom Webinar - link sendes til tilmeldte inden webinarets start
Arrangør: SCIENCE Sustainable Development